SI EN

Podpri nas!

Podpri nas!

Krater je začasni produkcijski prostor, ki je vzniknil iz opuščenega, kraterju podobnega gradbišča v bližini mestnega jedra Ljubljane. Deluje kot prototip mehanizma za regeneriranje zemeljskega površja, ki na ruševinah urbanih ekosistemov oblikuje nove svetove. Mobilne proizvodne postaje – delavnica za izdelavo papirja, lesna delavnica in mikolaboratorij – so postavljene z željo, da bi pomagale ustvariti dialog z osiromašeno skorjo zemlje, preraščeno z invazivnimi in drugimi divjimi rastlinami. Več ↗

Produkcijske Enote

Gostujoči projekti

Ribnik želja

Zavetišče za zavržene rastline

Vrt karizmatičnih rastlin

Poletna šola Krater

Ustvarjalni predlogi za rokovanje z invazivnimi vrstami

Ozemljitev papirja

KOOK - Klub oblikovacev in oblikovalk Krater

Palača divjine: Odprti poziv

Krater Kup & Krater Kapsula

Mala šola urbane ekologije

Zelena dnevna soba

The Feral Palace Conference

Kulture debla

BIO27: Prepovedane vernakularnosti

The School of Feral Grounds

Podivjane zasedbe: ‘Naše delo je naša infrastruktura!’

Dogodki

Kaj Nas Poganja

KRATER nastaja v sodelovanju med društvom Trajna, društvom prostoRož, Društvom za permakulturo Slovenije, društvom Zavetišče za zavržene rastline, društvom Agrodivizija, permakulturnikom Johnom Buscarinom in oblikovalcem Rokom Oblakom.


Aktivni člani ožje ekipe Kraterja smo:


Andrej Koruza, intermedijski umetnik in oblikovalec, ki deluje v okviru društva Trajna. Zanimajo ga regenerativne prakse in produkcijski procesi, ki lahko podprejo ekosisteme v katerih nastajajo. Na ustvarjalnem laboratoriju Krater skrbi za vzdrževanje infrastrukture, delovanje lesne delavnice in izvedbo izobraževalnih delavnic.


Sebastjan Kovač, biolog in ekolog, ki deluje v okviru društva Trajna. Na Kraterju se ukvarja predvsem z urbano ekologijo, izobraževanjem otrok in divjim coachingom.


Gaja Mežnarić Osole, oblikovalka, ki pod okriljem društva Trajna prepleta področja oblikovanja, ekologije in participacije. V svojem delu odpira prostore za preizpraševanje ustaljenih strategij rokovanja s poškodovanimi urbanimi ekosistemi. Vodi razvoj znamke papirja iz invazivnih rastlin Notweed Paper in koproducira delovanje kreativnega laboratorija Krater, ki oživlja zapuščeno gradbeno jamo v Ljubljani.


Rok Oblak, samostojni oblikovalec in rokodelec, ki živi in dela v Ljubljani. Zanima ga ustvarjanje z naravnimi in lokalnimi materiali, kot so divja glina ali biokompoziti iz gobnega micelija in rastlinskih vlaken. V okviru svojega dela koncipira nove metodologije proizvodnih procesov in organizira oblikovalske delavnice in dogodke za ustvarjalce vseh starosti. Sodeluje s produkcijskim centrom RogLab, v delavnici Levo pa od leta 2021 ustvarja tudi pod imenom Salto Dionys.


Primož Turnšek, po izobrazbi mikrobiolog. Na Kraterju skrbi za Gobalab, kjer dela z glivami in glivnimi materiali, poleg tega skrbi za organizacijo izobraževalnih dogodkov. Deluje v okviru Društva za permakulturo Slovenije in permakulturne zadruge Regrat, kjer se ukvarja s permakulturnim načrtovanjem in poučuje o trajnosti in ekologiji. 


Pri vzpostavitvi Kraterja so s svojim delom pomagali številni prostovoljci in podporniki: Neža Novak, Cristián Roman, Nina Rojc, Gorazd Kurent, Marko Turkuš, Karlo Hmeljak, Aleksandra Kansky, Gregor Klemenc, Taja Gorjan, Nina Dolar, Tina Pernuš, Nina Vidič, John Buscarino, Klemen Košir, Oriol Gracia Vallès, Petra Žumer Štrigl, Lara Jana Gabrijel Milanovič, Nina Dolar, Bojan Trstenjak Makar, Vladimir Borštnik in Damjan Kostič, Anna Kotova, Mladi za podnebno pravičnost. Z materiali in opremo so nas podprli Zavod Bob, Knjižnica REČI ter družina Štiglic.


Brezplačno rabo zemljišča je omogočilo Ministrstvo za pravosodje.

Sofinancerji


Ustvarjalni laboratorij KRATER nastaja v okviru projekta RUK (2019–2023). RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za humano tehnologijo prihodnosti. Glavnino RUK sestavljajo partnerji iz vzhodne kohezijske regije skupaj s partnerji iz zahodne Slovenije: Delavski dom Trbovlje, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora in Kulturno izobraževalno društvo PINA iz Kopra. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt se izvaja med januarjem 2020 in decembrom 2021.

Sponzorji

Grafično oblikovanje: Renata Šifrar / Mainly Afternoon, ilustracija: Tjaša Cizej, programiranje: Parabol Studio, lektura besedil: Žiga Rus, tipografija: EH Normal, avtor: Elias Hanzer. © 2021.