SI EN

Ozemljitev papirja:
oblikovanje večvrstnih biokompozitov
v ročni delavnici papirja

Papir je material in tehnologija, ki je v vlogi nosilca informacij, pomembno prispeval pri izmenjavi znanj in vedenj ljudstev po vsem svetu. Danes, kljub naraščajočim zahtevam po digitalizaciji komunikacijskih tehnologij, industrijska proizvodnja papirja še vedno narašča. V času podnebnih sprememb in upada biodiverzitete je zato pomembno obuditi zavedanje o prepletu soodvisnosti med živimi bitji, ki sodelujejo pri njegovem nastanku, saj ravno z njimi soustvarjamo pogoje za življenje na Zemlji.


V okviru projekta Ozemljitev papirja so se transdisciplinarna ustvarjalka Saša Spačal, oblikovalka keramike Anja Slapničar ter oblikovalka Gaja Mežnarić Osole - ob pomoči oblikovalca Roka Oblaka in mikrobiologa Primoža Turnška spraševale - ali lahko papir postane medij, ki osvetljuje življenja akterjev, ki se srečujejo in prepletejo v njegovi materialni obliki? Papir je kot tak izpričal zgodbo, kako se v procesu neprestanega preoblikovanja planeta [terraforminga], v nekem trenutku združijo sile rastlin, zemlje, gliv, vode in ljudi, da so-ustvarijo biokompozit, vzrok in posledico njihovega srečanja.


Ker se je raziskovanje odvijalo v Ustvarjalnem laboratoriju Krater, so ga kontaminirale značilnosti ekosistema zapuščene gradbene jame, kjer poleg mobilnih produkcijskih enot, najdemo tudi številne nečloveške prebivalce. Prostor je tako postal osrednji protagonist materialnih eksperimentov, ki so potekali prek oblikovanja papirnih vzorcev. Ti so nastali iz drevesnih gliv Kraterja in njegove okolice, divje gline, ki so jo v jamo nasuli ob razširitvi sosednje Dunajske ceste, odpadnih kartonskih škatel za pice, celulozne zapuščine prostovoljnih delovnih akcij ter robinje - ene izmed najpogostejših samoniklih rastlin na tej degradirani zeleni površini.


Projekt Ozemljitev papirja je ustvaril teren za srečevanje ustvarjalcev in oplajanje njihovih kreativnih praks, metodologij in delovnih procesov ter spoznavanje življenja na Kraterju skozi raziskovanje njegovih materialnih razsežnosti v delavnici ročne izdelave papirja.


Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.