SI EN

Ribnik Želja

Oblikovalsko-arhitekturna intervencija je nastala kot odziv na neravnovesja v vodnih ekosistemih, ki smo jih povzročili z izpusti zlatih ribic v naravo. Urbano zavetišče gosti ribice, ki so bile s pomočjo mrež ulovljene iz ribnikov in kalov, saj so tam začele izpodrivati ostale vodne prebivalce. 


Namesto da bi jih ubili ali nahranili živali v živalskih vrtovih, ribice na Kraterju nadaljujejo svoje življenje. Vodni ekosistem deluje kot urbani ribnik z akvaponiko, ki vzpostavlja simbiozo med rastlinami, ribami in ljudmi. Ribe s svojimi izločki nudijo rastlinam potrebno hrano, rastline pa ribam omogočajo čisto vodo. Ker se ribe prehranjujejo tudi z ličinkami komarjev in drugih insektov, pa s svojo prisotnostjo prispevajo tudi k bolj prijetnemu druženju na Kraterju.


Ribnik želja s pomočjo interaktivne instalacije obiskovalce vabi k poslušanju zvočne pripovedke, v kateri lahko tudi mlajši poslušalci izvedo vse o bogati zgodovini povezav med človekom in zlato ribico ter vzrokih za njeno invazivno naravo danes.


Projekt je nastal v sodelovanju med društvom Trajna, društvom prostoRož, veterinarjem Petrom Maričićem, izumiteljem in promotorjem urbanega ribnika z akvaponiko in glasbeno ustvarjalko Aljo Petric.


Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.