SI EN

Poletna šola oblikovanja novih materialov iz lokalnih rastlin

Poletna šola Krater je 10-dnevni program oblikovanja in razvoja novih materialov iz lokalnega okolja poteka v organizaciji Trajne, oblikovalca Roka Oblaka in Centra za kreativnost. V okviru programa bomo mentorirali prek odprtega poziva izbrane oblikovalske kolektive / posameznike_ce pri razvoju, produkciji in aplikaciji idej za nove materiale, ki temeljijo na predelavi kmetijskih odpadkov in invazivnih rastlin. Udeležence bomo mentorirali odlični tuji in domači mentorji in predavatelji, ki s svojo prakso že naslavljajo izzive antropocena. Med njimi so arhitekt Pedro Jervell kolektiv Brave New Alps, Henriette Wall (atelier Luma), Kathrin Böhm (Company drinks), dr. Davorin Peršič (Svobodna šola), Primož Turnšek (Društvo za permakulturo Slovenije) dr. Aleš Lapanje iz Inštituta Jožef Štefan.


Iz lokalnih materialov, ki se nam na prvi pogled mogoče zdijo neuporabni in brez vrednosti, lahko z različnimi tehnikami predelave ustvarimo inovativne izdelke, s poznavanjem različnih vrst lokalnih rastlin in njihovih uporabnih vrednosti pa bogatimo znanje in spekter možnih aplikacij pri oblikovalskih nalogah v prihodnosti. Namen Poletne šole Krater ni zavračanje umetnih materialov, ampak iskanje zanimivih in razburljivih aplikacij naravnih, kjer ti lahko predstavljajo okolju prijaznejšo alternativo. Take rešitve nam v preteklosti niso bile dostopne, z razvojem znanosti,  novih tehnologij in odprtokodnih principov oblikovanja pa smo dobili tudi odgovornost,  da se jih poslužimo in prispevamo pomemben korak k oblikovanju bolj trajnostne družbe.


Plantaže

Vodilno vsebinsko izhodišče raziskovanja so plantaže, kultivirane ali divje zaplate ekosistema, ki sodelujejo pri proizvodnji odpadnega ali nezaželenega, a uporabnega organskega materiala. Ker so plantaže poenostavljeni ekosistemi, ki nastanejo kot posledica instrumentalizacije narave in ljudi z namenom ustvarjanja dobička, nam ponujajo aktualno izhodišče za oblikovanje materialov in materialnih kultur, ki negujejo raznolikost, solidarnost in medvrstne ekonomije. Ostanke biomase monokulturnih rastlin, kot so npr. koruza, sadno drevje ali invazivne rastline bomo v okviru delavnice preoblikovali v nove materiale in izdelke, ki bodo lahko podprli tako lokalne skupnosti kot okolje, v katerem nastajajo. Namesto, da bi jih obravnavali kot odpadke, jih bomo prepoznali kot vitalne agente, preko katerih lahko vzniknejo novi načini sodelovanja z naravo in dobrinami, ki nam jih ponuja.


Javni program

V okviru poletne šole pripravljamo tudi bogat javni program na katerem bomo gostili uveljavljene teoretike in izkušene praktike, ki delujejo na presečišču umetnosti, oblikovanja, novih lokalnih ekologij in skupnostne ekonomije. Pridružite se delavnicam, predavanjem v živo, projekcijam in webinarjem s tujimi in domačimi predavatelji, ki bodo na novo osmilili odnose, ki jih pletemo s soljudmi in z okoljem, ki nas obdaja. 


Javni program Poletne šole Krater je brezplačen. Za vse dogodke so obvezne prijave. Vabljeni!


Seminar 

10.6.

Vloga in razvoj Schillerjeve estetike 

Dr. Davorin Peršič

 

Delavnica

11.6.-13.6.

Skupnostne ekonomije v praksi: spreminjanje sveta tukaj in zdaj

Brave New Alps


Spletno predavanje in mentoriranje

14.6.

Mediterranean Design Project

Henriette Waal, Atelier Luma


Filmska projekcija

15.6.

Wild Plants

Nicolas Humbert


Spletno predavanje

16.6.

Company Drinks: Umetniška praksa kot ekonomska praksa

Kathrin BöhmPoletna šola Krater je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.